Skip to main content

Margé Nijhuis

Mijn naam is Margé (1979): echtgenote, en moeder van 3 zoons. Mijn werk is mijn passie: Vaktherapeut Beeldend Vormen en Geboortedans zwangerschapscoach.

In de pubertijd heb ik het tekenen ontdekt en hoe dit mij hielp om de uitdagingen die het leven in die periode biedt te helpen plaatsen. Omdat ik heb ervaren dat ín het beeld je jezelf altijd gespiegeld ziet, was de keuze voor de opleiding tot Beeldende therapeut vanzelfsprekend: dít wilde ik graag leren inzetten om anderen helpen. In 2005 ben ik cum laude afgestudeerd.
Tijdens mijn studie heb ik het dansen ontdekt als ook een manier van het uiten van mijzelf. Daarom heb ik mijn studie voortgezet en kennis genomen van Danstherapie  (Queriodo methode) en Dancing for Birth docent geworden.
Na het zelf doormaken van een postpartum depressie, heb ik mij binnen mijn therapiepraktijk gespecialiseerd in het behandelen van problemen die voortkomen uit een nare bevallingservaring zoals PTSS, depressie en burn-out. Als Geboortedans zwangerschapscoach geef ik dansles en coaching aan vrouwen die graag een bewuste zwangerschap ervaren en zich fysiek en psychisch gedegen voorbereiden op de bevalling en het ouderschap.

Visie en Werkwijze

Ieder mens is anders, elk mens is uniek. Ik geloof in de onvermoeibare kracht in elk mens om zelf de uitdagingen die het leven biedt onder ogen te zien. Het is aan mij als therapeut om jouw proces zo goed mogelijk te begeleiden, versterken en bespoedigen. Dit zie ik als een verantwoordelijkheid en een eer. Het is een prachtig om te ervaren dat ieder mens precies laat zien wat het nodig heeft en de psyche opveert als het dat krijgt. Mijn passie is om jou te geven wat je nodig hebt. Via beelden, beweging, middels praten - of zwijgen. Je mag er zijn zoals je bent. Samen komen we verder dan we alleen zouden kunnen.

Goed afstemmen op jou, de cliënt, en aansluiten bij wat nodig is – bewust of onbewust – staan centraal in mijn werkwijze. Naast beeldende middelen zoals schilderen, tekenen en boetseren zet ik beweging en dans in. Lichaamsbewustzijn, ademhaling, 'stil' worden in het hoofd zijn verweven in de manier waarop ik  therapie geef. In de praktijk betekent dit dat er een sfeer wordt gecreeerd waarin jij je gezien weet, veilig voelt en vrij bent om jezelf te uiten zoals jij daar behoefte aan hebt. Dit kan een wandeling door het bos inhouden, naar muziek luisteren en hierop bewegen, een groots waterverf schilderij maken of een klein beeldje van zeepsteen slijpen. De taal komt na de ervaring, en soms komen de woorden pas een tijdje later. Alles komt op z'n eigen tijd. Je mag je welkom voelen om jouw ritme te vinden.

Tegelijkertijd staat professionaliteit hoog bij mij in het vaandel. Het inzichtelijk houden van het therapieproces en jouw vorderingen zijn belangrijk om bij te houden. Je kunt van mij goede verslaglegging verwachten waarmee we tijdens de evaluatiesessies periodiek kunnen overleggen wat er is gebeurd en wat je wilt bereiken. Doelstellingen, werkwijze en het therapeutisch proces zijn belangrijke onderdelen in de therapie. Zo blijven we niet alleen op één lijn, jij als cliënt blijft ook 'beheerder' van je eigen proces. Hierdoor kunnen positieve resultaten zo spoedig mogelijk worden bereikt.

De Witte Berk

Vroeger stond er voor mijn slaapkamerraam een witte berk. Ik kan nog steeds de blaadjes horen ritselen in de wind...

Tot nog niet zo lang geleden was het in Drenthe traditie om een witte berk als meiboom te versieren. Door er omheen te dansen werd het begin van een vruchtbare zomer gevierd. Deze traditie voert terug naar voorchristelijke tijden, waar godinnen werden vereerd en bomen aan haar verbonden werden. De Kelten zagen de witte berk als symbool van het terugkerende licht. Zij vereerden Brigida tijdens een feest wat later Maria Lichtmis werd. Brigida, door de Germanen Freya genoemd, was de godin van de geneeskunst en als Freya ook van de wijsheid.

Mijn Beeldende Therapie Praktijk heb ik De Witte Berk genoemd omdat deze boom door de tijd heen een symbool van licht, nieuw begin en heling is geweest. Mijn herinnering aan de berk voor mijn slaapkamerraam brengt associaties mee van veiligheid, geborgenheid, rust en zelfvertrouwen. Mijn kindertijd was er een van licht. Deze prachtige symboliek rond de witte berk wil ik uitdragen binnen mijn werk als therapeut en coach bij het begeleiden van vrouwen die vertrouwen in mij leggen.

 

Simple Gifts
It's the gift to be simple, it's the gift to be free
It's the gift to come down where we ought to be,
And when we find ourselves in het place just rigth,
'Twill be in the valley of love and delight.
When true simplicity is gained,
To bow and to bend we shan't be ashamed,
To turn, turn will be our delight,
Till by turning, turning we come 'round right.
Joseph Brackett

Geboortedans

Geboortedans is voor zwangeren die zich fysiek en/of mentaal willen voorbereiden op het verdere verloop van de zwangerschap, de bevalling en het ouderschap. Er wordt zwangerschapsdans, het Geboorteboek (een uniek verslag van jouw zwangerschap en boordevol informatie over je zintuigen en activiteiten om je van het effect ervan bewust te worden) en Geboortedans coaching. Kijk voor meer informatie op www.geboortedans.nl