Skip to main content

Wat is beeldende therapie?

Beeldende therapie is een 'doe' therapie: je gaat zelf aan de slag met verf, klei, potloden of steen. De materialen waarmee je werkt, de manier waarop je hiermee omgaat en je ervaringen laten een stukje van jezelf zien. Juist omdat niet het praten maar het zelf ervaren op de voorgrond staat krijg je snel zicht op wat je bezig houdt.

Ieder mens is uniek, en ieder mens uit zich ook precies zoals zij / hij zelf is. Ook in het beeldend werken. In het zichtbare en tastbare werk dat je maakt zie je letterlijk voor je wat jou bezig houdt op dit moment. Aan de hand van jouw beeldend werk wordt hierover gepraat. Samen werken we eraan je voelen, denken en handelen op één lijn te krijgen. Eerst in het beeld en daarna volgt, van nature, het dagelijkse leven. Je kunt weer door. Sterker, completer.

Is het iets voor mij?

Je hoeft niet een kunstenaar te zijn, hebt geen ervaring nodig of 'kunnen tekenen'. Een onderzoekende houding naar jezelf toe en het willen proberen van werken met potlood, hout of steen is alles wat er nodig is.

Veel mensen voelen zich soms niet lekker in hun vel zitten. Onzekerheid, moeite hebben met slapen, onrust in het hoofd of het lijf, vermoeidheid, angstig of verdrietig zijn komen veel voor. Als het je dagelijkse leven gaat verstoren wordt het lastig. Beeldende therapie kan jou uitkomst bieden en je helpen op een rijtje te zetten wat het is dat je dwars zit.

Bij De Witte Berk krijg je individuele begeleiding. Het is geschikt voor alle leeftijden. De meeste van mijn cliënten zijn volwassenen, vrouwen en mannen tussen de 20 - 70 jaar. Mensen met levensvragen, spanning/stress, angst, PTSS, depressie, bevallingstrauma of burn-out - en alles wat daar tussenin - ligt komen naar beeldende therapie.

Everbody's different.

I'm not!

Monty Python - Life of Brian

Wat gaan we doen?

Beeldende therapie begint met een kennismakingsgesprek. Het is handig om te weten of wij een 'klik' hebben want de kans van het bereiken van je doelen is dan veel groter. Aan de hand van het gesprek schrijf ik een verslag waarin je doelen staan beschreven. Dit plan stuur ik je voor de eerste sessie toe zodat je kunt lezen of ik je goed heb begrepen.

Een sessie duurt ongeveer 90 minuten. We beginnen met een kopje thee of koffie in het gezellige zithoekje. Daarna gaan we aan het werk. Het kan een opdracht zijn, waar je zelf invulling aan geeft of vrij werken. Ik begeleid je in dat proces. Er ontstaat dan een beeld, een uniek beeld dat helemaal bij jou past. Het hoeft niet mooi te zijn, of lelijk wat dat betreft, het is precies 'jij' en dat zegt jou iets. Samen ontdekken we wat dat is en hoe het jou kan helpen.

Om een duidelijk beeld te krijgen is het goed om 3 sessies te doen maar je kunt na iedere sessie afronden en evalueren. Dan bespeken we wat er is gebeurt, hoe dat je heeft geholpen en hoe je nu verder kan gaan. Zo houd je overzicht en controle over jouw eigen proces.

Na  ongeveer 4 weken bel ik je op om nog eens na te praten en hoe het dan met je gaat.

Foto's

Tarieven

AANBOD DUUR KOSTEN
kennismakingsgesprek 60 min. gratis en vrijblijvend
individuele sessie 90 min. 45 euro
  • Inclusief materiaalkosten

Voor beeldende therapie heb je geen verwijsbrief van huisarts of specialist nodig. Op dit moment is er geen wachtlijst. Neem gerust contact op als je vragen hebt: bel 06 16 80 4545 of email mij.

Vergoedingen

Enkele zorgverzekeraars vergoeden beeldende therapie gedeelte, als je aanvullend verzekerd bent. Dit vind ik niet eerlijk. Iedereen verdient het om hulp te krijgen als dat nodig is. Daarbij komt dat de regeldruk voor mij, zodat jij in aanmerking kunt komen voor gedeeltelijke vergoeding, ondoenlijk hoog is. Die druk stijgt ieder jaar, verschilt per zorgverzekeraar en verandert continue. Dit kost mij niet alleen veel tijd en geld, maar ook veel moeite. Deze tijd en energie besteed ik liever aan zorg voor jou.

Voor alle cliënten heb ik de kosten gelijk gesteld, of je nu de ‘juiste’ zorgverzekering hebt, aanvullend verzekerd bent of dat allemaal niet: bij De Witte Berk geldt één vast laag tarief per sessie. Het verschil met het oude tarief is ongeveer het bedrag dat je vergoed zou kunnen krijgen van je zorgverzekeraar. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Als lid van mijn beroepsvereniging blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Bij- en nascholingen volg ik als die meerwaarde hebben voor jou – niet om het verplichte aantal punten per jaar te halen. Ik neem deel aan intervisie en intercollegiaal overleg. Met andere woorden: ik doe wat je van een zorg professional mag verwachten.

Jij hebt de keuze welke zorg bij jou past. Als dit beeldende therapie is maar de kosten zijn nog steeds te hoog? Laat het mij weten, we komen er samen uit.