Skip to main content

Wat is Beeldende Therapie?

Beeldende therapie is een 'doe' therapie: je gaat zelf aan de slag met verf, klei, potloden of steen. De materialen waarmee je werkt, de ervaringen die je krijgt en de manier waarop je hiermee omgaat laten een stukje van jezelf zien. Juist omdat niet het praten maar het zelf ervaren op de voorgrond staat krijg je vaak snel zicht op wat je bezig houdt.

Want ieder mens is uniek, en ieder mens uit zich ook precies zoals hij zelf is. Ook in het beeldend werken. In een concreet werkstuk zie je letterlijk voor je wat jou bezig houdt op dit moment en hoe dit jou laat voelen. Aan de hand van jouw beeldend werk wordt gepraat hierover. Samen werken we eraan je voelen, denken en handelen op één lijn te krijgen. Eerst in het beeld, vervolgens in het dagelijkse leven.

Voor wie is Beeldende Therapie geschikt?

Beeldende therapie is geschikt voor alle leeftijden en kan individueel, in groepen en met gezinnen worden gegeven. Het is een behandelmethode voor mensen met psychosociale en/of psychiatrische stoornissen, en wordt gegeven bij onder meer:

 • Depressie
 • Burn-out
 • Angst
 • Stress
 • Trauma (PTSS)
 • Rouw
 • Eetstoornissen
 • Faalangst
 • Hechtingsproblematiek
 • Autisme
 • ADHD

Hoe gaat Beeldende Therapie in z'n werk?

Het kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Het is belangrijk om te weten of wij een 'klik' hebben, omdat het de kans van slagen van de therapie voor een aanzienlijk deel bepaalt. Als dit zo is gaan we door met de intake waarbij we jouw hulpvraag in kaart brengen. We stellen samen doelen op die je wilt bereiken met de beeldende therapie. Aan de hand van dit gesprek schrijf ik een behandelplan waarin dit duidelijk staat beschreven. Voor het begin van de therapie stuur ik je het plan toe.

De therapie begint met een observatieperiode van 3 sessies. Tijdens deze sessies worden jouw hulpvraag, de gestelde doelen en mijn werkwijze aangescherpt. Na deze 3 sessies volgt een evaluatiesessie waarin we het verloop van de therapie bespreken en vorderingen inzichtelijk maken.

Als blijkt dat verdere therapie gewenst en geïndiceerd is schrijf ik een aangescherpt behandelplan. Na 3 behandelsessies vindt een evaluatie plaats. Zo blijft voor jou inzichtelijk waar we mee bezig zijn en heb jij controle over jouw eigen therapieproces.

Na het afronden van de therapie volgt na 4 weken een follow-up telefonisch gesprek om te bespreken hoe het dan met je gaat.

Tarieven

AANBOD DUUR KOSTEN
kennismakingsgesprek 60 min. gratis en vrijblijvend
individuele sessie 90 min. 45 euro
 • Inclusief materiaalkosten
 • Exclusief reiskostenvergoeding als ik bij je thuis kom

Voor beeldende therapie heb je geen verwijsbrief van huisarts of specialist nodig. Neem gerust contact op met mij als je vragen hebt. Bel of app naar 06 16 80 4545.

Op dit moment is er geen wachtlijst. Je bent welkom!

Vergoedingen

Het aantal zorgverzekeraars dat beeldende therapie vergoed is helaas minimaal. En dan ook alleen als je aanvullend verzekerd bent. De regeldruk voor mij zodat jij in aanmerking kunt komen voor vergoeding is de afgelopen jaren flink gestegen, verschilt per zorgverzekeraar en veranderd continue. Hierdoor word ik gedwongen veel extra kosten te maken om vergoeding voor slechts een paar cliënten (met dure aanvullende verzekeringen) mogelijk te maken. Dit kost niet alleen veel geld, maar ook veel moeite. Deze tijd en energie besteed ik liever aan zorg voor jou.

Ik blijf mij continu ontwikkelen. Als lid van mijn beroepsvereniging blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Bij- en nascholingen volg ik als die meerwaarde hebben voor jou – niet om het verplichte aantal punten per jaar te halen. Ik neem deel aan intervisie en intercollegiaal overleg. Met andere woorden: ik doe wat je van een zorg professional mag verwachten.

Voor alle cliënten heb ik de kosten gelijk gesteld, of je nu de ‘juiste’ zorgverzekering hebt, aanvullend verzekerd bent of dat allemaal niet: bij De Witte Berk geldt één vast laag tarief per sessie. Het verschil met het oude tarief is ongeveer het bedrag dat je vergoed zou kunnen krijgen van je zorgverzekeraar. Zo weet je precies waar je aan toe bent.