Skip to main content

Lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte beeldende therapie wordt ook wel 'werken met de wijsheid van het lichaam' genoemd. Met deze bijzonder effectieve en bewezen methode, voornamelijk bij trauma/PTSS en (chronische) pijn, richt je bewust de aandacht op signalen die het lichaam geeft. In Levine's Somatic Experience werkt met de felt sense. In lichaamsgerichte beeldende therapie wordt de felt sense verbeeld waardoor erover gepraat kan worden, de ervaring een plek krijgt en nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Zo kan het dat je, lang voordat je er bewust van bent, spanning en stress in het lichaam tot uiting komt in gespannen schouders, hoofdpijn en een knoop in de maag. Met lichaamsgerichte beeldend therapie word je je bewust van wat je voelt in je lijf. Door van dat gevoel een beeld te maken zie je niet alleen letterlijk voor je wat je bezig houdt, je herinneringen die opgeslagen zijn in het non-verbale onbewuste deel van de hersenen kunnen in je bewustzijn komen. Hierdoor kun je het weer herinneren en opnieuw, met een andere meer positieve lading opslaan. Met als resultaat dat je minder last hebt van het ongemak dat je ervaart.

Lichaamsgericht therapie is een methode dat wereldwijd steeds meer wordt ingezet bij cliënten met trauma en chronische pijnklachten maar ook stress, spanning en bij ontwikkelingsvragen. Het boek van Peter Levine 'De tijger ontwaakt', en Bessel van der Kolk 'Traumasporen' hebben hier een flinke zet toe gegeven. Mijn eigen werkwijze is gebaseerd op de Lichaamsgerichte Kunstzinnige Therapie van B. F. Jamshidabady, persoonlijke ervaringen met somatic dance en door het onwikkelen van mijn eigen lichaamsgerichte methode Geboortedans voor zwangeren met persoonlijke ontwikkelingsvragen en/of (bevalling)trauma / PTSS.

Geboortedans

Deze methode, van oorsprong voor zwangeren, is nu ontwikkeld tot lichaamsgerichte therapie voor vrouwen en mannen in alle leeftijden en fasen. Door beweging en beeldend werken kom je tot inzichten die sterk doorwerken in de beelden die gemaakt worden. Deze integratieve werkwijze is geschikt voor

Voor vrouwen

  • zwanger zijn
  • een kinderwens hebben
  • een miskraam doormaken of hebben doorgemaakt
  • een nare bevallingservaring hebben (PTSS / PND)
  • post-natale zorg om zelf in balans te komen
  • met het kindje contact willen maken tijdens de zwangerschap, de bevalling en voor een goede hechting na de geboorte

 Ik ben Bewust Geboortewerker. Kijk voor meer informatie op mijn website www.geboortedans.nl

Voor mannen en vrouwen

  • Focussing

Tijdens deze Geboortedans sessie(s) gaan we met door beweging contact maken met dat wat in jou leeft: jouw innerlijk kind in de puurste vorm. Door met hem of haar direct te communiceren vind je antwoorden op vragen, koestering en liefde die je nodig hebt en kijk een deel van jezelf aan die meestal in het dagelijkse leven niet gezien wordt. Dit geeft je inzicht en rust. Door je ervaring uit te beelden met krijt, potlood of klei verdiept en beklijft dat wat je lijflijk ervaart, voelt, denkt, hoort en ziet. Je vind zo weer de kracht die in je ligt om de wereld aan te kunnen en neemt het beeld ervan mee naar huis. Welkom!

 

 

MEP - Mind Eye Power

"Ogen zijn de spiegel van het zenuwstelsel" - Jacqueline Venbrux

De MEP is een integratieve behandelmethode waarbij hoofd, hart en buik worden aangesproken. Ervaringen die in het lijf (buik) zijn opgeslagen, met emoties en overtuigingen zijn omgeven (hart) en door beelden in leven worden gehouden worden van hun lading ontdaan. Met gerichte oogbewegingen, aandacht en ademhaling werken we samen aan de dingen die jou dwars zitten. Dat kan groot en klein zijn en is geschikt voor:

Spanning
Stress
Trauma
Angst
Verdriet
Oud zeer

De MEP basics heb ik in mei 2023 met enthousiasme gevolgd. De kracht van de eenvoud is overduidelijk. Het werken met de ogen als directe verbinding met de hersenen en zenuwstelsel geeft toegang tot wat er écht speelt. De balance, reset en integration werken daardoor direct door op de inzichten die je krijgt en het helingsproces.

ACT - Acceptence and Commitment Therapy

Dit is een evidence based, gedragstherapeutische behandelmethode door Sissel Langeveld toepasbaar gemaakt op beeldende therapie, waar ik mijn training volg.

Acceptence: acceptatie van wat is, niet het wegdrukken of proberen te veranderen ervan maar het flexibel omgaan met gedachten, gevoelens en situaties.

Commitment: investering in de dingen die voor jou echt van belang zijn, je waarden.

Er wordt geoefend met praktisch opdrachten 6 vaardigheden voor psychologische flexibiliteit, zichtbaar gemaakt in de hexaflex.

 

ACT is een heel concrete, no-nonsense methode. Dit gecombineerd met het praktische van beeldende therapie maakt het een prettige manier om te werken aan uitdagingen. Het uitbeelden van waar je mee worstelt maakt het letterlijk zichtbaar wat het eenvoudiger maakt om het te bekijken en naast je neer te zetten zodat het je niet meer zo dwars zit.

Tekenbewegingsmethode / TBM

Deze methode werkt met 10 oervormen zoals de cirkel, de horizontale en verticale lijn. De methode is ontwikkeld door Lida Floor en Didi Overman, beeldend therapeuten in de GGZ. De vormen worden herhaaldelijk en groot op een veel papier aangebracht terwijl je staat. Het ervaren van deze vormen brengt je in contact met je lijf en de grenzen die je ervaart. De richting waarin ik mij met deze methode heb verdiept is trauma behandeling.