Skip to main content

Margé Huisman

Mijn naam is Margé (1979), getrouwd en moeder van 3 zoons. Ik  ben opgegroeid aan de Groningse kust en ik verblijf graag in de natuur. Ik houd van tekenen, dansen, zingen, lezen, tuinieren en bakken.

Het helpt mij bij mijzelf komen en te voelen wat mij écht bezig houdt. Anderen bijstaan in hún ontwikkeling is wat ik met liefde doe. In alle rust en aandacht voor de persoon die voor mij staat.

Ik heb gewerkt bij Humanitas in de verslavingszorg, in de psychogeriatrie  en met Niet Aangeboren Hersenletsel patiënten in de GGZ. Verschillende jaren heb ik in ons dorp een Jonge Ouders en Kinderen café georganiseerd waarbij ik samenwerkte met o.a. geboortezorg (verloskundige, lactatiekundige, doula), maatschappelijk werk, kinderopvang.  Mijn methode Geboortedans (www.geboortedans.nl) heb ik ontwikkeld voor vrouwen met angst, trauma en spanningsklachten rondom zwangerschap.

Naast mijn praktijk De Witte Berk werk ik bij het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG. Hier zie ik patienten vanuit opname en poliklinieken Psychosen, Ouderen en Depressie voor behandeling in de groep, en zie ik patienten met o.m. depressie, bi-polaire stoornis, angst, spanning en trauma voor individuele behandelingen.

Trainingen die ik oa heb gevolgd zijn:

* Lichaamsgerichte Kunstzinnige Therapie (LKT)
* Trauma en Kunst (Trauma Company, Anne v/d Ouwelant)
* Teken Beweging Methode (TBM)
* Mind Eye Power (MEP)
* Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

Visie en Werkwijze

Ik heb een holistisch mensbeeld: lichaam en geest werken samen om het voelen, handelen en denken op één lijn te krijgen. Zodat je als mens kunt zijn wie je bent en je mogelijkheden kunt gebruiken voor een vol leven, samen met de mensen om je heen.

In ieder mens zit een onvermoeibare kracht om de uitdagingen die het leven biedt onder ogen te zien. Het is aan mij om als therapeut jouw proces naar het (her)vinden van deze kracht je zo goed mogelijk te begeleiden, versterken en bespoedigen. Dit zie ik als een verantwoordelijkheid en een eer. Het is een prachtig om te ervaren dat ieder mens precies laat zien wat het nodig heeft en de psyche opveert als het dat krijgt. Mijn missie is om jou te geven wat je nodig hebt. Via beelden, beweging, middels praten - of zwijgen. Je mag er zijn zoals je bent. Samen komen we verder dan we alleen zouden kunnen.

Goed afstemmen op jou en aansluiten bij wat nodig is – bewust of onbewust – staan centraal in mijn werkwijze. Naast beeldend werken zoals schilderen, tekenen en boetseren kan beweging en dans worden ingezet; het lichaamsgericht werken is jouw keuze. Lichaamsbewustzijn, ademhaling, 'stil' worden in het hoofd zijn wel verweven in mijn manier van werken. In de praktijk betekent dit dat er een sfeer wordt gecreëerd waarin jij je gezien weet, veilig voelt en vrij bent om jezelf te uiten zoals jij daar behoefte aan hebt. Dit kan een wandeling door het bos inhouden, naar muziek luisteren en hierop bewegen, een groots waterverf schilderij maken of een klein beeldje van zeepsteen slijpen. De taal komt na de ervaring, en soms komen de woorden pas een tijdje later. En alles komt op z'n eigen tijd. Je mag je welkom voelen om jouw ritme te vinden.

Foto's

De Witte Berk

Vroeger stond er voor mijn slaapkamerraam een witte berk. Ik kan nog steeds de blaadjes horen ritselen in de wind...

Tot nog niet zo lang geleden was het in Drenthe traditie om een witte berk als meiboom te versieren. Door er omheen te dansen werd het begin van een vruchtbare zomer gevierd. Deze traditie voert terug naar voorchristelijke tijden, waar godinnen werden vereerd en bomen aan haar verbonden werden. De Kelten zagen de witte berk als symbool van het terugkerende licht. Zij vereerden Brigida tijdens een feest wat later Maria Lichtmis werd. Brigida, door de Germanen Freya genoemd, was de godin van de geneeskunst en als Freya ook van de wijsheid.

Mijn beeldende therapie praktijk heb ik De Witte Berk genoemd omdat deze boom door de tijd heen een symbool van licht, nieuw begin en heling is geweest. Mijn herinnering aan de berk voor mijn slaapkamerraam brengt associaties mee van veiligheid, geborgenheid, rust en zelfvertrouwen. Mijn kindertijd was er een van licht. Deze prachtige symboliek rond de witte berk wil ik uitdragen binnen mijn werk als therapeut en coach bij het begeleiden van mensen die vertrouwen in mij leggen.

 

Simple Gifts
It's the gift to be simple, it's the gift to be free
It's the gift to come down where we ought to be,
And when we find ourselves in het place just rigth,
'Twill be in the valley of love and delight.
When true simplicity is gained,
To bow and to bend we shan't be ashamed,
To turn, turn will be our delight,
Till by turning, turning we come 'round right.
Joseph Brackett

Blog

Klik hier om mijn blog te lezen!