Skip to main content

Margé Huisman

Mijn naam is Margé (1979), getrouwd en moeder van 3 zoons. Opgegroeid aan de Groningse kust verblijf ik graag in de natuur. Ik houd van tekenen, dans, zingen, en bakken. Het helpt mij te focussen: bij mijzelf komen en te voelen wat mij écht bezig houdt. Anderen bijstaan in hun ontwikkeling is wat ik, na met mijn kinderen en man zijn, het liefste doe. In alle rust en aandacht voor de persoon of personen die er voor mij zijn.

Mijn persoonlijke ontwikkeling en werkwijze als beeldend therapeut zijn in de afgelopen jaren door danslessen, workshops, trainingen en boeken gevormd. Als vrije school moeder heb ik mij de antroposofische zienswijze op de mens eigen gemaakt, evenals het nat-in-nat schilderen en vormtekenen. Ik heb een holistisch mensbeeld: lichaam en geest werken samen om het voelen, handelen en denken op één lijn te krijgen. Zodat je als mens kunt zijn wie je bent en je mogelijkheden kunt gebruiken voor een vol leven samen met anderen.

In de pubertijd werd ik voor het eerst geconfronteerd met rouw. Ik ontdekte dat tekenen rust brengt in hoofd en lijf. in het beeld van vormen en kleuren je jezelf gespiegeld ziet, en daarop kun je reflecteren. De keuze voor de opleiding tot creatief therapeut (zoals dat toen genoemd werd) was vanzelfsprekend. De opleiding houdt het midden tussen psychologie en kunst, waarbij je leert beeldende middelen therapeutisch in te zetten om anderen te ondersteunen in hun ontwikkelingsproces.

Helaas moest ik door de verslavingsproblematiek van mijn toenmalige vriendje na 1,5 jaar stoppen met de opleiding om zelf weer 'op kloet' te komen - zoals dat zo leuk in het Gronings wordt gezegd. Op de relatiebreuk volgden depressie, auto-immuunziekte en angst; studeren was mijn houvast. 2,5 heerlijk rustige studiejaren op de universiteit verbreedde mijn blik op de psyche van de mens en manieren van uiten in kunst, en oriëntaalse danslessen bracht mij weer in mijn lijf. Met een propedeuse kunstgeschiedenis en verschillende certificaten van de faculteiten Talen en Culturen van het Midden-Oosten studies en Godsdienstwetenschappen kwam ik in 2002 terug bij waar mijn hart ligt: de opleiding tot beeldend therapeut. Van kleine drukwerkjes tot monumentale schilderijen: de opleiding hielp mij om te verwerken wat mijn leven mij had gebracht. In 2005 studeerde ik cum laude af als vaktherapeut: Bachelor of Arts Therapies.

In de eerste periode na mijn afstuderen volgde ik een jaar de opleiding danstherapie en werkte als activiteitenbegeleider. De geboorte van mijn eerste baby resulteerde in een gezond kind maar ook een bevallingstrauma. Een post-natale depressie volgde. Na hiervan bekomen te zijn ging ik in mijn praktijk werken met kwetsbare vrouwen. Als Dancing for Birth trainer werkte ik met groepen zwangeren.

Het maandelijkse JOK café in Gieten, het jonge ouders en kinderen café organiseerde ik tussen 2016-2018. Met ondertussen mijn jongste zoontje op de arm ontving ik zwangeren en jonge moeders. Ondermeer het consultatiebureau, de lactatiekundige, welzijnswerk en de GGZ was aanwezig, en we hoorden vele fantastische vrouwen vertellen over hun werk als doula, babymasseur en babygebaren specialist.

Vanaf 2017 ben ik rustig aan weer begonnen met het geven van beeldende therapie aan volwassenen met trauma, rouw, burn-out en angst. Zwangeren coach ik met geboortedans.

In 2021 bundelen mijn man en ik onze krachten met de oprichting van ons bedrijf Nijhuisman: training, coaching en therapie waarbij werknemers worden begeleid bij Agile transities. In 2022 heb ik Lichaamsgerichte Kunstzinnige Therapie gevolgd en geef ik lichaamsgerichte vaktherapie. Naast coaching is Geboortedans nu een methode voor zwangeren met PTSS, depressie of angst. Ook vinden volwassenen met levens of inzichtvragen en angst hun weg naar praktijk De Witte Berk.

Klik hier om mijn hele curriculum vitae te lezen.

Visie en Werkwijze

Ieder mens is anders, elk mens is uniek. Ik geloof in de onvermoeibare kracht in elk mens om zelf de uitdagingen die het leven biedt onder ogen te zien. Het is aan mij als therapeut om jouw proces zo goed mogelijk te begeleiden, versterken en bespoedigen. Dit zie ik als een verantwoordelijkheid en een eer. Het is een prachtig om te ervaren dat ieder mens precies laat zien wat het nodig heeft en de psyche opveert als het dat krijgt. Mijn missie is om jou te geven wat je nodig hebt. Via beelden, beweging, middels praten - of zwijgen. Je mag er zijn zoals je bent. Samen komen we verder dan we alleen zouden kunnen.

Goed afstemmen op jou, de cliënt, en aansluiten bij wat nodig is – bewust of onbewust – staan centraal in mijn werkwijze. Naast beeldend werken zoals schilderen, tekenen en boetseren kan beweging en dans worden ingezet; het lichaamsgericht werken is jouw keuze. Lichaamsbewustzijn, ademhaling, 'stil' worden in het hoofd zijn wel verweven in mijn manier van werken. In de praktijk betekent dit dat er een sfeer wordt gecreeerd waarin jij je gezien weet, veilig voelt en vrij bent om jezelf te uiten zoals jij daar behoefte aan hebt. Dit kan een wandeling door het bos inhouden, naar muziek luisteren en hierop bewegen, een groots waterverf schilderij maken of een klein beeldje van zeepsteen slijpen. De taal komt na de ervaring, en soms komen de woorden pas een tijdje later. Maar alles komt op z'n eigen tijd. Je mag je welkom voelen om jouw ritme te vinden.

Foto's

De Witte Berk

Vroeger stond er voor mijn slaapkamerraam een witte berk. Ik kan nog steeds de blaadjes horen ritselen in de wind...

Tot nog niet zo lang geleden was het in Drenthe traditie om een witte berk als meiboom te versieren. Door er omheen te dansen werd het begin van een vruchtbare zomer gevierd. Deze traditie voert terug naar voorchristelijke tijden, waar godinnen werden vereerd en bomen aan haar verbonden werden. De Kelten zagen de witte berk als symbool van het terugkerende licht. Zij vereerden Brigida tijdens een feest wat later Maria Lichtmis werd. Brigida, door de Germanen Freya genoemd, was de godin van de geneeskunst en als Freya ook van de wijsheid.

Mijn beeldende therapie praktijk heb ik De Witte Berk genoemd omdat deze boom door de tijd heen een symbool van licht, nieuw begin en heling is geweest. Mijn herinnering aan de berk voor mijn slaapkamerraam brengt associaties mee van veiligheid, geborgenheid, rust en zelfvertrouwen. Mijn kindertijd was er een van licht. Deze prachtige symboliek rond de witte berk wil ik uitdragen binnen mijn werk als therapeut en coach bij het begeleiden van mensen die vertrouwen in mij leggen.

 

Simple Gifts
It's the gift to be simple, it's the gift to be free
It's the gift to come down where we ought to be,
And when we find ourselves in het place just rigth,
'Twill be in the valley of love and delight.
When true simplicity is gained,
To bow and to bend we shan't be ashamed,
To turn, turn will be our delight,
Till by turning, turning we come 'round right.
Joseph Brackett

Blog

Klik hier om mijn blog te lezen!